Ondra Berti napsal knihu

19. 2. 2024 | Mgr. Jana Suková

Ondřej Berti (O6) má rád knížky. Čte a píše už dlouho. Nedávno se rozhodl přejít od slov k činům a pokusit se prostřednictvím webu Pointa.cz svůj svou poslední práci vydat.

89ul8iquzs_____464565

  • Ondra nám popsal, jak celý proces probíhá:

Knihu jsem začal psát v lednu loňského roku, jmenuje Plameny na moři, dopsal jsem ji v červnu a od té doby se ji snažím vydat. Nakonec jsem našel platformu Pointy, na níž jsem se domluvil s různými knižními kolegy, redaktorem, grafikem, sazečem a korektorem. Pak jsem musel napsat celou řadu předprodejových textů a vymyslet řadu odměn, které si budou moci kupující na Pointě koupit: knihu, e-knihu, knihu s mým podpisem a věnováním nebo například jednu z mých dřívějších povídek.

Předprodej knihy bude trvat od 19. 2. do 20. 3. 2024. V něm se rozhodne, jestli kniha vůbec vyjde: Pokud si ji totiž nekoupí dostatek lidí, nebudou dostatečné finance na zaplacení tisku.

  • O čem kniha je? Ondra prozradil následující:

Pod slabou pokrývkou štěstí je Náš ostrov plný strachu, nenávisti a smutku. Žádná z žen na něm žijících si to neuvědomuje, nebo uvědomovat nechce. Až na jednu. Kate prožila nespravedlnost ostrova na vlastní kůži a doopravdy touží jen po dvou věcech: Najít svého syna Lukka, který je vězněn v továrně na šperky a zabít prezidentku Spanilou. Dokáže matka najít mezi plameny svého ztraceného syna? Dokáží dva jedinci rozpoutat revoluci a převrhnout krutovládu prezidentky Spanilé? A co se skrývá pod mořem?

  • Malá poznámka závěrem: Jak rozumět pojmu literatura Young Adult?

Asi nejlepší „definici“ žánru jsem našla v článku z článku Terezy Eliášové, šéfredaktorky nakladatelství CooBoo, mladšího bratra nakladatelství Albatros:

„Čtení pro náctileté“ nebyla tou dobou fakt sexy kategorie skoro pro nikoho. To se ale od té doby (je to víc jak deset let!) radikálně změnilo. Young adult se vyvinula, posunula. Je mnohem členitější. Knížky, které spadají do této kategorie jsou čím dál rozmanitější. Dávno neplatí, že to jsou jen nablblé příběhy o třpytivých upírech (sorry, Edwarde, nic ve zlým!). Young adult dneska zasahuje v zásadě úplně všechny žánry. A z logiky věci tak zajímá i čím dál tím víc čtenářů. Čím dál tím víc dospělejších čtenářů. Z čehož si samozřejmě nakladatelé na celém světě mnou ruce, protože co si budem, dospělejší čtenář = ekonomicky zajímavější čtenář… 
Zdroj: https://www.cooboo.cz/aktualita/co-to-vlastne-je-tahle-young-adult/


Vydání knihy můžete podpořit od 19.2. do 20.3. 2024 na stránce:

Pointa.cz | Plameny na moři