Maturanti vyrazili za kulturou

23. 1. 2024 | Mgr. Kateřina Čermáková

ku8h7tkwv5_____revizor

Studenti 4. ročníků ve středu 17. 1. 2024 vyrazili za kulturou. Divadelní spolek Tyl Rakovník totiž nastudoval svoji v pořadí již 683. hru, díky níž na scéně ožívají znamenitě vykreslené postavy ruského realismu.

Gogolův Revizor patří bezesporu k literární klasice, která je pochopitelně součástí i maturitní četby. Každá naučená definice či charakteristika jednotlivých postav získala na jevišti Tylova divadla konkrétní podobu. Nabídl se nám groteskní pohled na společenskou elitu, která (vědoma si své prohnilosti) sama sebe vyděsí domnělou přítomností revizora. Sledovali jsme příběh bystrého podvodníka, který z takového leknutí hodnostářů dokáže mistrně vytěžit ve svůj prospěch, co se dá.

Nesmrtelná komedie o lidech bez morálních zásad, kteří nemají čisté svědomí, berou úplatky a kradou, se vydařila znamenitě! Musíme ocenit vynikající kostýmy, které vtipně dokreslovaly povahové rysy jednotlivých postav, ovšem především je nutné zmínit vynikající herecké výkony, jež si nezadaly s těmi profesionálními!

Svoji diváckou spokojenost jsme vyjádřili bouřlivým potleskem, ke kterému připojujeme ještě toto ohlédnutí. Děkujeme a vřele doporučujeme!


Foto: Pavel Tajčovský a Štěpán Kňákal